Historie


Het prille begin

We moeten terug naar de eerste jaren van net na de tweede wereldoorlog, laten we zeggen 1945-1950.
In 1940 was de binnenstad van Rotterdam grotendeels verwoest en nadat er puin geruimd was, bleven er grote stukken braakliggende grond over. Een daarvan was gesitueerd aan het begin van de Goudseweg, nabij het Goudseplein – om precies te zijn – naast de restanten van de fabriek van Jamin. De Jamin-fabriek zou in een later stadium nog van belang worden in het bestaan van Swift Boys, maar dit terzijde.

Na egalisatie van dit stuk puingrond, het plaatsen van houten doelpalen en met behulp van een gieter met ongebluste kalk uitgezette lijnen onstond er een voetbalveld (weliswaar wat aan de smalle kant) waarop naar hartelust kon worden gespeeld.
Al vrij snel werd er een (zomeravond-)competitie georganiseerd, waarvan naast cafe-elftallen ook buurt – en straatelftallen deelnamen. Om enkele namen te noemen: Chante-clair, Entre Nous, De Crooswijk Boys (later DCB) en ook een straatelftal genaamd Swift.
Swift kwam uit de Frederikstraat,Rubroekstraat,Marnixstraat en omgeving, althans de meeste spelers woonden daar. Drijvende krachten waren de heren Melchert Sr., Beereman en Sliep. De competities hadden een spannend verloop, er werd dan ook knap goed gevoetbald, omdat veel spelers in eerste elftallen van gerenommeerde clubs voetbalden, hetgeen door die clubs en vooral door de KNVB niet bijster op prijs werd gesteld.

Heeft u meer informatie, mail het naar webmaster@rvvswiftboys.nl o.v.v. ‘historie Swift Boys’.